Συνδρομή στα RSS

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΤΕΠ

Κατά τη διάρκεια της 3ης Γενικής Συνέλευσης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος παρουσιάστηκαν τα στοιχεία της Έρευνας του ΙΤΕΠ και του Κέντρου Τεκμηρίωσης του Ελληνικού Τουρισμού, του ΚΤΕΤ, για τις εξελίξεις στον παγκόσμιο και τον ελληνικό τουρισμό το 2013. Σύμφωνα με αυτά το 2013 αποτέλεσε χρονιά θεαματικής ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού. Όλες οι βασικές τουριστικές μεταβλητές κατέγραψαν διψήφιο ποσοστό αύξησης. Οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 15,4%, οι διανυκτερεύσεις κατά 14,5% και οι εισπράξεις κατά 18,1%. Τα τουριστικά έσοδα έφθασαν τα 11,9 δις ευρώ και οι αφίξεις τα 17,9 εκατομμύρια επισκέπτες. Η Ευρώπη παραμένει η κύρια πηγή προέλευσης τουριστών στην Ελλάδα με ποσοστό 88%. Το μερίδιο όμως της Ευρώπης το 2013 σημείωσε μικρή μείωση σε σχέση με το 2012, ενώ αντίθετα αυξήθηκαν τα μερίδια της Ασίας και της Αμερικής. Οι αφίξεις από την Κίνα αυξήθηκαν πάνω από 160%, από τη Ρωσία κατά 54% και από την Τουρκία κατά 35%. Από τις ευρωπαϊκές χώρες, οι Γερμανοί τουρίστες εξακολουθούν να έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στην ελληνική τουριστική αγορά με δεύτερους του Βρετανούς τουρίστες. Τα μερίδιά τους όμως σημειώνουν πτώση σε σχέση με το 2012. Αντίθετα αύξηση παρουσιάζουν τα μερίδια των Ρώσων και Γάλλων τουριστών. Η συνολική δαπάνη ανά ταξίδι διαμορφώθηκε στα 661 ευρώ, αυξημένη κατά 7,3% σε σχέση με το 2012. Σε σχέση με τις κυριότερες ανταγωνίστριες χώρες, η Ελλάδα σημείωσε τις καλύτερες επιδόσεις, με την Τουρκία και την Πορτογαλία να ακολουθούν. Τέλος, το ξενοδοχειακό δυναμικό έχει αυξηθεί κατά 23% περίπου από το 2000 μέχρι σήμερα. Την περίοδο 2009-2013 άνοιξαν 914 νέα ξενοδοχεία, το 73% των οποίων εντάσσεται στις 3 υψηλότερες κατηγορίες. (Κείμενο: ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ)

Για να δείτε την έρευνα του ΙΤΕΠ κάντε κλίκ στο συννημένο αρχείο PDF

Συνημμένα Aρχεία Συνημμένα αρχεία:

ή

ή